AVERTIZARE: GAURA DE OZON AJUNGE MÂINE DEASUPRA ROMÂNIEI

Ca mijloace de protectie impotriva nivelului ridicat al radiatilor ultraviolete, specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie si limitarea expunerii la razele solare*Presedintele Universitatii Ecologice din Bucuresti arata ca, din cauza diminuarii stratului de ozon, poate fi afectata vederea.
Avertizare: Gaura de ozon ajunge mâine deasupra României
Expunerea la radiaţiile ultraviolete în regiunile unde stratul de ozon s-a subţiat este mai puţin periculoasă decât la tropice, aceasta afectând ochii şi pielea.
O portiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar speciaslistii avertizeaza ca acest fenomen va afecta atat Scandinavia cat si Europa de Est in jurul perioadei 30-31 martie. „Oamenii trebuie să fie vigilenţi, dar nu îngrijoraţi. E bine să cunoşti efectele acestui fenomen pentru a te putea proteja, să porţi o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare şi să nu stai prea mult timp afară”, avertizează Gier Braathen, reprezentant al World Meteorological Organisation, citat de EurActiv.com

Procesul de diminuare al stratului de ozon din zona arctica a fost detectat de o retea internationala de monitorizare ce cuprinde 30 de statii montate in regiunile arctice si subarctice, aflate sub coordonarea Institutul de Cercetari Polare si Marine Alfred Wegener

Ca mijloace de protectie impotriva nivelului ridicat al radiatilor ultraviolete, specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie si limitarea expunerii la razele solare.

Subtierea stratului de ozon va avea efecte asupra sanatatii populatiei, iar statisticile arata ca o diminuare cu numai 1% face sa creasca tot cu 1% incidenta cazurilor de cancer de piele, a afirmat Mircea Dutu, presedintele Universitatii Ecologice din Bucuresti.

"Eu nu as fi atat de sigur ca meteorologii ca pericolul nu exista, in conditiile in care au fost antrenate 16 institute din 8 state si 30 de statii de masurare, care arata ca arata o diminuare cu 50% a stratului de ozon", a mai spus Mircea Dutu, citat de realitatea.net.

Ca mijloace de protectie impotriva nivelului ridicat al radiatilor ultraviolete, specialistii recomanda folosirea cremelor de protectie si limitarea expunerii la razele solare.




sursa: agentia.org

Niciun comentariu: