Ce va ramane in urma noastra atunci cand toti vom disparea?


Care va fi ultima impresie pe care umanitatea o va lasa, sa spunem peste 100 de milioane de ani? Aceasta este ideea de la care a plecat omul de stiinta Jan Zalasiewicz de la Universitatea din Leicester atunci cand si-a publicat studiul de anvergura asupra viitorului indepartat al Terrei, anunta ScienceDaily.
Jan Zalasiewicz preia postura unui extraterestru care exploreaza Pamantul in viitorul indepartat. Conform presupunerilor omului de stiinta, primele teste care vor fi efectuate vor fi cele geologice. Cat de curand, extraterestrii ar urma sa afle o poveste grandioasa a miscarii continentelor, a erelor glaciare, a urmelor de viata care ar merge inapoi in timp pentru mai multe miliarde de ani, a catastrofelor naturale si a ascensiunii si scaderii drastice a oceanelor. Dar poate cea mai importanta descoperire a vizitatorilor din spatiul extraterestru ar fi cea a unei schimbari dramatice a climei si a disparitiei totale a oricarei urme de viata. „Din perspectiva a 100 de milioane de ani in viitor, atunci cand umanitatea va fi disparut, cu siguranta, de multa vreme, suprematia omului pe Terra nu va reprezenta mai mult decat inseamna pentru noi era dinozaurilor. Ce urma vom lasa noi in rocile Pamantului? Ce se va alege de marile noastre orase, drumuri, de materialele plastice si de creatiile noastre? Ce fosile vor ramane in urma noastra? Cu siguranta ca urmele lasate de umanitate vor fi cele ale impactului pe care il are asupra mediului inconjurator si asupra climei. Acestea sunt singurele dovezi care ne vor supravietui”, sustine Jan Zalasiewicz.„O simpla privire in viitor poate reprezenta un semnal de alarma. Activtitatile noastre deja au lasat o urma puternica pe fata Terrei, si nu este vorba de o urma pozitiva. Inca nu este tarziu sa limitam efectele actiunilor noastre de zi cu zi. Nu cred ca ne dorim ca exploratorii din viitor sa ne considere doar niste primate bipede extrem de stupide”, concluzioneaza autorul studiului.

Când va avea ziua 25 de ore?


In vreme ce multi dintre noi viseaza la o zi de 25 de ore, cercetatorii au efectuat studii pentru a proba posibilitatea acestui fapt.
“Pamantul face o rotatie completa in jurul axei sale cu o variatie a timpului de un milion la o secunda”, declara fizicianul Tom O’Brian, de la Institutul National de Standarde si Tehnologii. Oamenii de stiinta detin informatii importante despre miscarea si viteza de Pamantului, mergand cu pana la 2500 de ani in urma, bazate pe observatiile pozitiilor Soarelui pe cer in timpul eclipselor solare. In timp, viteza de rotatie a Pamantului in jurul axei sale s-a modificat foarte usor, iar ziua a devenit mai lunga cu 15 milioane pana la 25 milioane dintr-o secunda. Chiar daca timpul necesar rotatiei in jurul axei ar fi mai mare, cercetatorii aproximeaza ca va fi nevoie de inca 140 milioane de ani inainte ca ziua sa aiba 25 de ore.Daca ziua nu se va prelungi decat in viitorul foarte indepartat, oamenii de stiinta anunta ca nu trebuie sa ne facem griji pentru adugarea unei alte zile in calendar. Desi timpul in care Pamantul se roteste in jurul axei sale variaza, miscarea in jurul Soarelui este cat se poate de exacta si nu da semne ca lucurile se vor schimba prea curand.

Google şi Yahoo amână implementarea parteneriatului în domeniul publicităţii online


Google şi Yahoo amână implementarea parteneriatului
în domeniul publicităţii online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Google şi Yahoo! au decis să amâne implementarea parteneriatului în domeniul publicităţii prin intermediul motoarelor de căutare până la finalizarea discuţiilor dintre cei doi giganţi ai industriei online şi Departamentul de Justiţie al SUA.
"Companiile au căzut de acord în privinţa unei scurte întârzieri a implementării acordului, pentru a continua discuţiile cu Departamentul de Justiţie. (...) Dorim să răspundem tuturor întrebărilor autorităţilor în legătură cu acest acord", precizează
Yahoo!.
Google a emis o declaraţie similară.
"Când am anunţat contractul pe publicitate cu Yahoo !, în luna iunie, am decis să întârziem implementarea sa până în octombrie, pentru a permite autorităţilor să verifice detaliile. Din moment ce încă discutăm cu Departamentul de Justiţie, am hotărât o scurtă amânare a aplicării acordului", a anunţat Google.
Întârzierea va dura mai puţin de o lună, a declarat pentru
Reuters o sursă apropiată discuţiilor.
"Încă vizăm un termen limită până la sfârşitul lunii octombrie", a arătat sursa citată.
Contractul dintre cele două companii permite Google să vândă publicitate prin intermediul unei porţiuni a spaţiului online al Yahoo! destinat reclamelor, iar înţelegerea dintre cei doi giganţi se confruntă cu opoziţie din partea agenţiilor de publicitate, care se tem că tarifele vor creşte.
Cota de piaţă a Google pe piaţa căutărilor online a crescut la 63% în august, în timp ce Yahoo! a scăzut la 19,6%, iar
Microsoft a coborât la 8,3%, potrivit firmei de cercetare comScore.
Înţelegerea anunţată în iunie a fost încheiată pentru a permite Yahoo! să respingă oferta de preluare din partea Microsoft, prin majorarea veniturilor anuale ale companiei de servicii online cu 800 milioane de dolari.