ISS - Statia Spatiala Internationala pe orbita
Nu cred ca americanii au fost nebuni când s-au dus pe lună, chiar dacă erau la acel moment într-o cursă cu ruşii. Telescopul Hubble nu degeaba a fost lansat pe orbită, în ciuda faptului că pe Pământ erau zeci de universităţii şi observatoare astronomice care l-ar fi putut găzdui.
Spaţiul a reprezentat dintotdeauna o atracţie pentru om şi până acum prea puţini au avut privilegiul să iasă din atmosfera terestră şi să ajungă fie şi doar până la lună.
Planul de zbor al aparatului XCOR Linx
Omenirea se poate lăuda că reprezentanţi ai ei s-au plimbat cu rover-e pe suprafaţa Lunii, însă din punct de vedere al populării spaţiului extraterestru, cred că cea mai mare realizare de până acum este Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Îmi aduc aminte cum în anul 1999, după ce staţia fusese deja parţial asamblată, vizitam pagina dedicată ei de pe site-ul NASA pentru a vedea din animaţia în timp real deasupra cărei zone a Terrei se află. ISS orbitează Pământul la o altitudine de aproximativ 350 km şi datorită vitezei de 27.700 km/h, ea înconjoară planeta de aproape 16 ori într-o singură zi.
Începând cu luna noiembrie a anului 2000, staţia a fost locuită în continuu, la bord fiind la ora actuală membrii Expediţiei 17. Întrebarea care se pune este aceasta: cine poate să ajungă acolo, fie doar şi pentru câteva zile? Răspunsul cred că-l ştim cu toţii şi nu oricine poate să fie astronaut. Totuşi, ISS a creat un precedent, acceptând la bord de-a lungul timpului cinci turişti spaţiali. În aprilie 2001, Dennis Tito a fost primul om care a vizitat ca turist staţia spaţială. Pentru 10 zile el a plătit o sumă ce a depăşit 20 de milioane de dolari.
La un astfel de tarif, este evident faptul că nu sunt mulţi care se înghesuie să prindă un bilet, chiar dacă până în 2009 au fost rezervate toate locurile posibile. Vestea bună este că se poate ajunge în spaţiu şi cu mai puţin de un milion de dolari. Sau cel puţin la o altitudine la care se poate experimenta imponderabilitatea şi la care stelele şi galaxiile se pot observa în toată frumuseţea lor. Programe precum SpaceShipTwo al celor de la Virgin Galactic şi XCOR Linx al companiei XCOR Aerospace sunt în desfăşurare şi primele zboruri comerciale sunt programate pentru sfârşitul anului care vine.
sursa: go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu